Geo Borerig

Halsnæs Forsyning på jagt efter bæredygtig håndtering af regnvandet

I de kommende måneder undersøger Halsnæs Forsyning undergrunden i Hundested. Undersøgelserne skal gøre forsyningen klogere på, om mere regnvand kan nedsives i Hundested, i stedet for at ende i kloaksystemet og på renseanlægget. Boringerne er en del af forsyningens forundersøgelser i forbindelse med kloaksaneringen af Hundested, der skal fremtidssikre kloaksystemet i Hundested, så vi er bedre rustet til klimaforandringer og større mængder regnvand.

Der skal udføres omkring 50 boringer i hele Hundested. Boringerne udføres af den rådgivende ingeniørvirksomhed Geo, der er eksperter i jord og vand. Det tager en halv dags tid at etablere en enkelt boring. Når først boringen er sat, gør den ikke meget væsen af sig på overfladen, men under jorden er der værdifuld viden at hente for Geo. Her skal vi undersøge de geologiske forhold, hvor meget vand der kan nedsives i jorden, samt se hvor højt grundvandet står.

Bæredygtig løsning

Ved at undersøge undergrunden kan vi få kortlagt hvor i Hundested, der er gode muligheder for at nedsive regnvand. Det er en meget bæredygtig løsning for både miljø, klima og økonomi fortæller projektleder hos Halsnæs Forsyning, Werner de Jong: ”Det er på alle måder bedre, hvis vi kan nedsive regnvandet i stedet for at sende det i kloakkerne. Det er mere bæredygtigt at sende regnvandet tilbage det naturlige kredsløb i vandområder og fjord i stedet for til renseanlægget. Hvis vi på den måde kan håndtere mindre vand i kloakkerne, skal vi også håndtere mindre vand på renseanlægget. Det er godt for både CO2-aftrykket og pengepungen.”

Jo flere der nedsiver jo bedre

Forsyningens tidligere analyser og undersøgelser tyder på, at forholdene i området er gode til nedsivning. Nu skal de mange boringer så vise, om det holder stik. Boringerne skal stå i hvert fald et år, så vi kan holde øje med, hvordan vandet opfører sig fra årstid til årstid. Vi forventer derfor, at forsyningen bliver klogere på, hvad der kan lade sig gøre inden for det næste års tid. Hvis det viser sig, at forholdene for nedsivning er gode, så bliver borgerne også involveret.

Fakta om klimatilpasning af Hundested

Hundested by er gennem de senere år gentagne gange blevet ramt af oversvømmelser, når det har regnet kraftigt. Vi kan forvente endnu mere og kraftigere regn i fremtiden, og derfor skal dele af afløbssystemet i den gamle del af Hundested fornyes.

Klimatilpasning i Hundested er et projekt, der skal sikre Hundested mod fremtidige oversvømmelser i takt med stigende regnmængder og byfortætning. Projektet udføres etapevis over de næste mange år og kommer til at bestå af forskellige typer af løsninger, der er tilpasset de lokale forhold i området.