Grønt vand

Grønt er godt - men ikke i dette tilfælde! Halsnæs Varme A/S er ude med et vigtigt budskab til fjernvarmekunderne, der gør klogt i at læse med, hvis de vil undgå grønt vand i den varme hane.

Grønt er godt - men ikke i dette tilfælde! Halsnæs Varme A/S er ude med et vigtigt budskab til fjernvarmekunderne, der gør klogt i at læse med, hvis de vil undgå grønt vand i den varme hane.

...

Halsnæs Varme A/S i Frederiksværk har besluttet sig til at følge i mange andre danske byers fodspor og tilsætte et grønt farvestof til fjernvarmevandet. Det sker for at finde utætheder i ledningsnettet, der transporterer det varme vand ud til forbrugerne.

“Det er helt enkelt - vi cirkulerer cirka 600.000 liter varmt vand i timen ud til forbrugerne og forventer, at en tilsvarende mængde vand kommer tilbage til fjernvarmeværket, men det gør det ikke. Det betyder, at der kan være utætheder i kundernes varmtvandsbeholdere og vekslere samt i vores ledningsnet. Det har den konsekvens, at det varme vand, der kommer ud af forbrugernes vandhaner kan være iblandet fjernvarmevand, hvilket ikke er godt for forbrugerne, som er dem der betaler for det,” fortæller chef for Vand og Energi i Halsnæs Forsyning A/S. ”Det skal siges at farvestoffet ikke er sundhedsskadeligt.”

“Almindeligt brugsvand indeholder kalk og ilt, og når det løber ind og blandes med fjernvarmevandet, som er destilleret vand, tæres rør og kedler, som så skal reparereres. De penge kunne ligeså godt spares. Det sparer os også for at tilsætte flere tusinde liter ekstra grundvand til fjernvarmesystemet hvert år. Utætheder kan ikke helt undgås, men kan antallet nedsættes, mindskes omkostningerne for forbrugerne,” forklarer Mikkel Nielsen.

Farver vandet grønt

Halsnæs Varme A/S har tilsat det grønne selvlysende sporfarvestof Uranin til fjernvarmevandet. Kommer der grønt vand ud af de varme haner, er der en lækage i husets varmtvandsinstallation. Det grønne sporstof er uskadeligt, men giver et grønligt skær til det, som det kommer i berøring med. Farven forsvinder igen ved vask i rent vand.

Sker dette, skal man kontakte en autoriseret VVS-installatør, og få installatøren til at ordne lækagen.

Ikke en garanti

Selvom der ikke kommer grønt vand ud af hanerne, kan der godt være en defekt. 

“Det kan ske, hvis trykket på brugsvandet er højere end trykket på fjernvarmevandet, for så kan brugsvandet løbe over i fjernvarmevandet. Det betyder at forbrugeren kommer til at betale for vand, som man ikke har forbrugt. Derfor kan der spares penge på den årlige vand- og fjernvarmeregning ved at få efterset sin varmtvandsinstallation,” tilråder Mikkel Nielsen.

Sådan tjekkes varmtvandsinstallationen

  1. Luk for hovedventilen til det kolde vand. Ventilen findes ved vandmåleren. 
  2. Tjek herefter, om der stadig kommer varmt vand ud af varmtvandshanen. Hvis trykket på vandet forsvinder, og det holder op med at løbe, er alt som det skal være. 
  3. Hvis trykket ikke forsvinder, og der bliver ved med at komme varmt vand ud af hanen, kan det skyldes to ting. Enten er spiralen i varmtvandsbeholderen utæt, eller hovedventilen til det kolde vand er utæt. 
  4. Er hovedventilen utæt, løber der stadig vand gennem anlægget. Det kontrolleres på vandmåleren, der stadig vil bevæge sig.
  5. Står måleren stille, er det med stor sandsynlighed spiralen i varmtvandsbeholderen, der er utæt. 
  6. I begge tilfælde skal en autoriseret VVS-mand reparere anlægget
...

HOFOR har lavet en lille film der viser hvordan man kontrollerer sin varmtvandsbeholder

For yderligere information:
Halsnæs Forsyning A/S
Havnevej 8, 3300 Frederiksværk
Tlf: 4776 0700 eller forsyning@hnf.dk